Hoe gaan we Sinterklaas in 2014 vieren? Een uitspraak van de bestuursrechter in Amsterdam zet de discussie over Zwarte Piet weer op scherp.

Het Sinterklaasfeest moet niet van bovenaf worden opgelegd, maar het moet een feest zijn waar iedereen plezier aan beleeft. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag gezegd in reactie op de rechterlijke uitspraak over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam en de rol van Zwarte Piet.

Sinterklaas is een kinderfeest, onderstreepte de vicepremier, en dat moet het blijven. Maar het feest is wel aan veranderingen onderhevig. ,,Vroeger zongen we: wie stout is de roe, dat gebeurt tegenwoordig niet meer.”

Asscher wilde niet de uitspraak van premier Mark Rutte herhalen dat ,,Zwarte Piet nu eenmaal zwart is”. Maar of de knecht van Sinterklaas zich tot iemand met een andere kleur kan ontwikkelen, wilde hij ook niet zeggen.

Asscher wilde over de rechterlijke uitspraak niets kwijt. Dat is een zaak van de gemeente Amsterdam, zei hij.

Asscher, als minister verantwoordelijk voor het integratiebeleid, spreekt later op de dag met VN-functionaris Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet. Asscher zal haar vertellen wat het kabinet allemaal doet om de integratie te bevorderen. Ook zal hij haar vertellen wat het sinterklaasfeest in Nederland betekent, kondigde hij aan.

Rechter Amsterdam: Zwarte Piet kwetsend

Zwarte Piet is kwetsend voor zwarte Amsterdammers en legt te veel de nadruk op het slavernijverleden, zo viel op te maken uit een uitspraak donderdag van de bestuursrechter in de hoofdstad. Amsterdam moet de vergunning voor de intocht van 2013 daarom opnieuw onder de loep nemen.

Veel zwarte Amsterdammers voelen zich erdoor gediscrimineerd en dat is een inbreuk op het privéleven van deze mensen.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had volgens de rechter bij de organisatie van de intocht van Sinterklaas in 2013 beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren en die bezwaren mee moeten nemen in zijn afweging.

'Zwarte Piet juridisch aangepakt'

De uitspraak volgt in een bodemprocedure die de tegenstanders hadden aangespannen. Volgens hun juridisch adviseur Frank King heeft de rechter Zwarte Piet 'op juridisch vakkundige wijze de nek omgedraaid'. ,,De rechtbank en ook wij hebben geschiedenis geschreven.''

Volgens de bestuursrechter werkt Zwarte Piet een negatieve stereotypering van de zwarte mens in de hand. Hoewel de knecht van de goedheiligman voor veel mensen een sprookjesfiguur uit de kindertijd is, kan het uiterlijk en het gedrag van Zwarte Piet leiden tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn, luidt het vonnis.

De rechter baseert zich op een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en een onderzoek van de gemeente. Uit dat onderzoek blijkt dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door de geschminkte knecht van de goedheiligman en dat veel andere Amsterdammers zich dat goed kunnen voorstellen.

Amsterdam wikt en weegt

Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter over de vergunningverlening zorgvuldig bestuderen. Van der Laan krijgt 6 weken om zijn besluit over de vergunning opnieuw te bekijken.

De NTR, die de landelijke intocht van Sinterklaas jaarlijks uitzendt op tv, nam donderdag nog niet direct een standpunt. Het is volgens een woordvoerder niet de taak van de NTR om een mening te hebben. Maar ,,ontwikkelingen in de maatschappij zullen weerspiegeld worden''. Hoe dat precies gedaan wordt, kon hij niet zeggen.

De stichting die de Sinterklaasintocht in Amsterdam organiseert, wil afwachten waar de burgemeester mee komt. ,,We vermoeden dat het wel consequenties zal hebben voor ons'', zei een woordvoerster. De intocht was vorig jaar al aangepast na de bezwaren. Zo droegen de pieten geen gouden oorringen meer en was er meer variatie in de haardracht.

Lees ook

Door hype rond Zwarte Piet, geven we minder uit met Kerst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl